SLOVENIE TIP 3: GROTTEN

Slovenië heeft niet alleen een prachtig bovengronds landschap, ook onder de grond valt er van alles te zien en te beleven. Onder de oppervlakte ligt een verborgen schat die door steeds meer toeristen wordt verkend: de grotten van Slovenië. Deze ondergrondse wonderen zijn niet alleen een geologisch spektakel, maar ook een historisch en cultureel erfgoed dat de nieuwsgierige reiziger meeneemt op een fascinerende reis door tijd en ruimte.

De steeds bekender wordende grotten van Slovenië zijn ontstaan door een complex samenspel van geologische processen die miljoenen jaren in beslag hebben genomen. De karstlandschappen van Slovenië, met name in de regio’s Notranjska en Primorska, vormen de ideale omgeving voor de vorming van grotten.

Het kalksteen heeft hier te maken met water dat door scheuren en spleten sijpelt. Dit water lost het kalksteen langzaam op en vervormt de omgeving. Deze processen hebben geleid tot de vorming van indrukwekkende formaties zoals stalactieten, stalagmieten, ondergrondse rivieren en meren. De afgelopen twee eeuwen is een deel van de ontdekte grotten toegankelijk gemaakt voor het publiek. Een van de beroemdste voorbeelden is de Postojna-grot, die als een van de grootste toeristische trekpleisters in Slovenië wordt beschouwd.

grotten van Slovenië

Het bezoeken van de grotten

De meeste grotten zijn goed toegankelijk voor toeristen, met gidsen die uitgebreide uitleg geven over de geologische en biologische aspecten van de grotten. De grotten hebben een constante temperatuur die meestal rond de 10° Celsius ligt, zelfs in de zomer. Het is daarom verstandig om iets van warme kleding mee te nemen tijdens je Slovenië vakantie. Kleed jezelf op warmere dagen in laagjes, zodat je jezelf bovengronds snel weer van de warmere kleding kunt ontdoen.

Het aanbevolen schoeisel verschilt per grot. Het is vanwege de temperatuur sowieso verstandiger om geen open schoenen of slippers te dragen. Sommige grotten hebben mooie egale paden, bij andere grotten kun je wat obstakels hebben of te maken krijgen met gladheid.

Wij hebben tijdens onze reis naar Slovenië twee grottenstelsels bezocht: Jama Pekel en de Grotten van Postojna. Tussen deze twee bezienswaardigheden zaten verschillen, maar ook zeker een aantal overeenkomsten.

Grotten van Škocjan

De Grotten van Škocjan hebben we zelf helaas niet bezocht, maar zouden meer dan de moeite waard zijn. Dit zijn de grotten in Slovenië die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vermeld staan. Dit grottenstelsel omvat een van de grootste ondergrondse rivierkloven ter wereld, uitgeslepen door de rivier de Reka. De rivier verdwijnt abrupt ondergronds en stroomt door een kanaal dat tot 150 meter hoog en meer dan 120 meter breed is, met dramatische stroomversnellingen en watervallen. Een hoogtepunt is de Martelkamer, met een volume van meer dan twee miljoen kubieke meter.

Het park herbergt een unieke biodiversiteit, met inheemse en bedreigde soorten zoals de grotsalamander en diverse ongewervelde dieren, die gedijen in de ondergrondse omgeving en ingestorte dolines. Deze dolines bieden een zeldzaam habitat voor bedreigde flora en fauna.

Grotten van Škocjan

Jama Pekel

Jama Pekel is een historische druipsteengrot in de gemeente Žalec. De karstgrot is meer dan 3 miljoen jaar oud. Vondsten van Neanderthaler botfragmenten en gereedschappen in de grot bewijzen dat de grot werd gebruikt als schuilplaats door vroege bewoners van Europa. Jama Pekel is de enige grot in Slovenië waar artefacten van de prehistorische mens uit de Neanderthaler periode zijn gevonden.

Snel na de ontdekking van de grot, ergens tussen 1860 en 1870, werden de eerste houten wandelpaden aangelegd. Tegenwoordig bestaat de aangelegde wandeling uit een over twee niveaus aangelegd pad. In de loop der tijd heeft de neerslag van kalksteen geresulteerd in een verscheidenheid aan stalactieten, stalagmieten, stalagmieten en sinterbekkens. Vanaf het bovenste niveau kun je de natuurlijke waterval van stalactieten zien met een valhoogte van vier meter.

Je kunt Jama Pekel alleen op vaste tijden bezoeken en dat gebeurt altijd onder begeleiding van een gids. In het winterseizoen is Jama Pekel gesloten.

Jama Pekel

Grotten van Postojna

De Grotten van Postojna vormen een belangrijke toeristische attractie in Slovenië. Dit grottenstelsel is vooral bekend vanwege de treintjes die een deel van het bezoek door de grotten voor hun rekening nemen. De eerste treinsporen door het grottenstelsel werden in 1872 in gebruik genomen, twaalf jaar voordat het eerste elektrische licht werd geïnstalleerd. Inmiddels hebben tientallen miljoenen bezoekers de afdaling met de treintjes gemaakt, om zich dieper ondergronds te laten verbazen door de indrukwekkende wereld die hier in de loop der jaren ontstaan zijn.

Na de rit met de grottrein kun je andere delen van het grottenstelsel te voet verkennen over een afstand van ongeveer 1,3 kilometer. De reis en de wandeling duren ongeveer 1,5 uur. Alle bezoekers worden begeleid door een deskundige gids, die van tijd tot tijd een stop maakt om de nodige uitleg te geven.

De Grotten van Postojna zijn het hele jaar door geopend, ook op zondagen en tijdens feestdagen. Men werkt op basis van tijdsloten. Het aantal tijdsloten per dag verschilt van maand tot maand.

Grotten van Postojna